Warning: Creating default object from empty value in /home/rilo2496/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
Handmade si ecologie | ILoveHandmade.ro ®

aboneaza-te la RSS Feed

calatorie Romania

Thursday, October 28, 2021

Handmade si ecologie

Adaugat de ILoveHandmade.ro ® in 15/03/2009

ecology1Ideea de handmade implica un anumit romantism, o gandire cu iz hippie sau-chiar mai actual- cu tendinte ecologice. Intotdeauna au existat tabere de consumatori indragostiti de produsele de firma precum si un public mai redus, doritor de frumos si de unicitate. Uneori, din randurile acestui public se recruteaza si cei mai ecologisti dintre noi.

Unde se intalneste curentul handmade cu cel ecologic? In primul rand in utilizarea (mai) eficienta a resurselor. Neproducand in serie, ci pentru 1-2 persoane sau cel putin pentru un numar de persoane simtitor mai mic, si costurile efective (masurate in materie prima si impact asupra mediului) sunt mai reduse. Prin munca unui om se inlocuieste munca masinii (si asta mi se pare alternativa fericita, nu cea in care masina inlocuieste omul).

In al doilea rand, reutilizarea creativa mi se pare o metoda sigura de reciclare. Nu toti cei care se ocupa de handmade folosesc hartie, plastic, textile sau alte lucruri noi ca materie prima. Unii opteaza pentru refolosirea resurselor care se afla deja la indemana, pentru a realiza partial sau total noi creatii. Personal, consider ca nu ne mai permitem sa risipim lucrurile cu aceeasi nonsalanta ca acum cativa ani. Sticla, plasticul, metalul si altele se vor dovedi la un moment dat drastic limitate de excesele pe care le facem desi in casele noastre zac o multime de lucruri prin sertare si debarale fara a folosi la nimic.

Avem obiceiul sa criticam felul in care ceilalti manageriaza resursele, insa ignoram cu desavarsire propriul nostru comportament consumerist. Sa ne uitam in jurul nostru si vom gasi adeseori materialele necesare confectionarii unor obiecte noi (textile, hartie, carton si mai ales plastic). De asemenea, putin antrenament pentru neuronii personali este binevenit, mai ales atunci cand te intrebi: “ce altceva as mai putea face cu obiectul asta?” in loc sa dai fuga la magazin.

Unii leaga ideea de handmade de criza financiara. Eu tind sa o leg de o criza prelungita a valorilor (estetice si sociale), dar care constituie un teren bun pentru aceia care fac lucruri din pasiune si le fac mai frumos decat orice masina programata sa reproduca siruri lungi de produse comerciale. Din pacate, reclamele si mass media lucreaza zilnic sa ne modeleze gusturile estetice in forma unei normalitati indiferente la nou, si adeseori vecina cu vulgaritatea.

Artizanii insa nu sunt o specie pe cale de disparitie. Atata timp cat va exista un public doritor de obiecte personalizate, cu o puternica amprenta umana si nu industriala, va exista si handmade. Sper ca diversele crize prin care trecem sa nu ne forteze sa producem handmade, ci sa optam pentru aceasta solutie pentru ca ne dorim.

Ralu Ionescu
http://fabricadecadouri.webs.com/

Articole pe aceeasi tema...

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

home | top