Warning: Creating default object from empty value in /home/rilo2496/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
Despre mestesugul austriac al imprimarii manuale pe textile | ILoveHandmade.ro ®

aboneaza-te la RSS Feed

calatorie Romania

Thursday, October 28, 2021

Despre mestesugul austriac al imprimarii manuale pe textile albastre

Adaugat de ILoveHandmade.ro ® in 12/07/2012

Imprimarea manuala pe textile este un proces din ce in ce mai putin folosit si mai exclusivist din pacate. Pretul importurilor sintetice din China extrem de mic face ca orice alt tip de material sa para un lux. Cu toate acestea inca mai exista ateliere traditionale in care se practica mestesugul vopsitului sau imprimatului diverselor modele pe textile, ateliere cu productie mica, dar foarte apreciate.  

imprimare manuala pe textile

Exista mai multe tehnici prin care puteti imprima diverse modele pe materialele colorate:

 • Imprimare directa, in care colorantii care contin substante necesare pentru fixarea culorii pe panza sunt imprimate in modelul dorit;
 • Imprimarea modelului dorit cu o substanta care va facilita asimilarea culorii, inainte de vopsirea materialului textil; culoarea se lipeste numai in zonele in care a fost imprimata substanta respectiva.
 • Imprimarea de ceara sau substante similare pe materialul care urmeaza a fi vopsit.   Zonele cerate nu accepta vopsea, lasand modele incolore  pe un material colorat.
 • Imprimarea unui agent de albire pe tesaturi vopsite anterior, pentru a elimina culoarea.

Arta imprimeurilor in combinatia de culori albastru-alb are o traditie foarte veche si o intalnim astazi la imprimeria Blaudruckerei Wagner din Bad Leonfelden, Austria de unde sunt si pozele de mai jos. Materialele textile erau vopsite in albastru cu mii de ani inainte de aparitia blue-jeans-ilor. Insa arta imprimarii albastre este o denumire care poate ne induce in eroare, deoarece aici nu este vorba despre imprimare albastra, ci despre scoaterea in evidenta a imprimeului pe o stofa vopsita in albastru. Modelele de imprimeuri utilizate de acest atelier sunt vechi de sute de ani si au fost transmise de la o generatie la alta.

Stofa imprimata manual

Stofa imprimata manual

Stofa imprimata manual

Stofa imprimata manual

Stofa imprimata manual

Si la cel de-al doilea atelier al Austriei, specializat in imprimarea albastra gasim modele si machete din lemn, vechi de sute de ani: in inima regiunii Burgenland, in localitatea Steinberg-Dörfl situata in apropierea granitei cu Ungaria, se afla vopsitoria Färberei Koó, o mica afacere de familie. Josef Koó este ultimul maestru din Burgenland specializat in vopsirea manuala a textilelor. El stapaneste ca nimeni altul arta imprimarii manuale sau cu ajutorul presei, fiind deasemenea foarte iscusit in vopsirea textilelor cu indigo extras din plante. Specialitatea lui sunt imprimeurile duble, care au modele diferite pe fata si pe verso, fiind create cu ajutorul unei vechi prese manuale.

Stofa imprimata manual

Cititi mai multe despre Austria pe http://www.austria.info/ro

Ar putea sa te mai intereseze:

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

Comentarii

 1. Roxana says:

  Interesant! :)

 2. Iolanda says:

  Fac o treaba minunata, trebuie sa le luam exemplul :)

 3. NINA says:

  Ce taxa trebuie sa platesc si unde pentru a participa la targuri handmade, deoarece sunt si eu un mic producator. Multumesc .

home | top