Warning: Creating default object from empty value in /home/rilo2496/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
HANDMADE! Un statement pentru o noua avangarda? | ILoveHandmade.ro ®

aboneaza-te la RSS Feed

calatorie Romania

Monday, October 25, 2021

HANDMADE! Un statement pentru o noua avangarda?

Adaugat de ILoveHandmade.ro ® in 17/03/2009

article_227251Sintagmele ultra-slick, high-touch si high-performance ne ghideaza fiecare alegere. Traim desigur in paradigma hi-tech … prilej al depersonalizarii, care permite unui curent ca handmade-ul sa se pozitioneze drept noua avangarda.

In timp ce hi-tech-ul vorbeste mintii de perfectiunea atinsa numai de masinarii, handemade-ul vorbeste sufletului despre cat de pretios e un artizanat prin povestea pe care o poarta si chiar prin imperfectiunile lui. In Romania se contureaza incet-incet o „breasla” a artizanilor urbani si o comunitate a consumatorilor fideli de handmade.

Curentul are aproape trei ani vechime; consistenta si vizibilitate a capatat insa anul trecut, o data cu organizarea celor doua targuri de profil – My Grandma’s Backyard si Green Fair. De o luna incoace, obiecte a cateva sute de artisti handemade sunt de vanzare si on-line, pe Breslo.ro. Cand mergi la My Grandma’s Backyard nu te imbraci la intamplare, pentru ca nu e vorba de un simplu „talcioc”, ci de un adevarat eveniment de cultura urbana, cu un anume dress-code (de la stilul geeky, la stilul Pete Doherty).  As crede ca e gandit „3 in 1” – si arta, si comert, si divertisment. Handmade-ul e la mare cautare pentru ca propune haine si accesorii unice, personalizate”, spune Gabriela Vlad, organizatoarea My Grandma’s Backyard. Ea crede ca e un curent pe gustul tinerilor boemi – chiar vizitatorii MGB, care cumpara si asorteaza cu entuziasm si vintage-uri, si second-hand-uri.

Ioana Nestorescu, organizatoare a targului Green Fair extrapoleaza perceptia asupra handemade-ului, aducand in discutie agricultura ecologica si atelierele producatoare de serii mici, tot mai „pe val” tocmai pentru ca impun echilibrul intr-o lume in care produsele ies pe benzi robotizate, in cantitati industriale. Unicat nu inseamna neaparat scump.

E un necesar pentru satisfacerea nevoii de individualizare in zilele noastre”, crede Ioana. Raspunzand acestei nevoi, Green Fair apare ca un context de gustare a „micii arte”: deseori, vizitatorii pot asista aici la demonstratii handmade live ale artistilor expozanti.

Curtea si clubul La Scena sau gradina de la Green Hours, locurile unde se desfasoara cele doua targuri cu vanzare handmade, gazduiesc doar cateva zeci de expozanti, o data pe luna. Tocmai de aceea echipa Ruxandrei Gheorghe a gandit si structurat un spatiu virtual, in care „incap” toti artizanii urbani.

Intr-o luna Breslo a adunat on-line 500 de membri si 2.500 de produse si a intermediat mai mult de 300 de tranzactii. „Cele peste 30.000 de click-uri pe zi ne-au insuflat tot mai multa determinare! Vom cauta un investitor strategic, sa dezvoltam proiectul si in afara Romaniei.

Vrem sa oferim o mana de ajutor membrilor nostri pentru a-si vinde produsele pe piete mult mai dezvoltate”, spune Ruxandra. Cele doua targuri si site-ul de profil se sustin din puterea de cumparare a unei comunitati romanesti consumatoare de „artizanat” iar outfit-urile postate pe Urban Style sunt dovada gustului pentru handmade, vintage si second-hand al tinerilor fashionisti, sper … in detrimentul fake-urilor si overbranding-ului.

de Paula Negrea

Sursa: Fashion and Beauty.ro

Articole pe aceeasi tema...

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

Comentarii

  1. paula says:

    va rog, pentru a doua oara, sa folositi corect instrumentul copi-peist. textul publicat la voi e incoerent pentru ca e fragmentat – ruxandra e ioana, ioana e ruxandra? nu mai intelege nimeni cine, ce organizeaza..

    utf, pipal?

  2. Draga Paula,

    Ne cerem scuze ca a fost nevoie de 2 commenturi sau emailuri ca sa rezolvam problema :( Daca mai observi vreo neconcordanta, te rugam sa ne anunti!

home | top