Warning: Creating default object from empty value in /home/rilo2496/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
Handmade la soare, in Insulele Canare | ILoveHandmade.ro ®

aboneaza-te la RSS Feed

calatorie Romania

Thursday, December 2, 2021

Handmade la soare, in Insulele Canare

Adaugat de ILoveHandmade.ro ® in 22/06/2010

Interviu cu Joseba Morales, artist-ilustrator din Tenerife, Spania

Pe Joseba il puteti cunoaste prin intermediul blogului sau: www.josebamorales.com. El se bucura de frumusetile artei pe o insula scaldata de apele Atlanticului, un paradis format in urma unor eruptii acum 3,5 miliarde de ani. Aici, ne spune Joseba, obiectele “hecho a mano” (handmade) sunt inspirate de traditiile locale, cu radacini in civilizatiile aborigene sau cultura “guanche”.

N. I.: Cum se manifesta arta handmade in Insulele Tenerife?

J.M.: Aici se monteaza tarabe si se vinde foarte mult vizitatorilor si turistilor. Bijuterii, mozaicuri, tablouri, pandantive, figurine… Mai exista si lucruri foarte specifice precum machete din lemn cu fatadele caselor din Canare, cu agatatori, facute special pentru a fi atarnate ca ornamente.

N. I.: Care sunt sursele de inspiratie cele mai des intalnite?

J.M.: Motivele cu care sunt ornate astfel de obiecte sunt de cele mai multe ori inspirate din cultura guanche. Civilizatia guanche una dintre civilizatiile disparute ale planetei, reprezentantii ei fiind cei pe care ii cunoastem acum drept primii oameni care au locuit in Insulele Canare. De la ei se inspira cel mai mult arta ceramicii, a olaritului, inclusiv ca tehnici de lucru. Dar mai exista si o estetica moderna, una care se apropie foarte mult de cultura hippie. Festivalurile de arta de acest tip se imbina de mult ori si cu festivalurile de muzica de folclor. De fapt, targurile de handmade nu sunt un eveniment in sine, ci parte integranta a unor manifestari mult mai ample, celebrele “ferias” (sarbatorile specifice spaniole).

N. I.: Se poate trai exclusiv din arta handmade?

J.M.: Cred ca da. Dar asta presupune ca artistul respectiv sa aiba o arie de acoperire a acestei zone foarte bine pusa la punct, sa faca tot felul de lucruri. De asemenea, ar fi bine sa detina o taraba sau un mic magazin, sa aiba o baza fixa de clienti si sa mearga pe la toate targurile… Este foarte indicat sa profite si de noile tehnologii. Recent, pe Facebook am dat peste un grup de studenti de la Arte Plastice care vindeau astfel de bijuterii.

N. I.: Bijuteriile handmade fac furori in randul tinerelor spaniole?

J.M.: Da, in zona asta abunda stilul casual sau hippie. Dar nu intodeauna fetele se ghideaza dupa ceea ce este la moda… O alta categorie foarte iubitoare de astfel de accesorii sunt surferii din Tenerife. Sunt mari amatori!!! In general, oamenii cauta in handmade si artizanat un refugiu fata de ceea ce este comercial si impus de tendinte. In el gasesc atat multa culoare, multe simboluri, inspiratii din tribal dar si o apropiere de natural, original si originar.

N.I.: Multumesc, Joseba!

J.M. Cu placere!

Articol realizat de: Nicoleta Ionescu

Imagine: Joseba Morales

Articole pe aceeasi tema...

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

home | top