Warning: Creating default object from empty value in /home/rilo2496/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
Handmade in lume: piata de Craciun de la Praga | ILoveHandmade.ro ®

aboneaza-te la RSS Feed

calatorie Romania

Thursday, December 2, 2021

Handmade in lume: piata de Craciun de la Praga

Adaugat de ILoveHandmade.ro ® in 23/10/2010

Tehnicile moderne de handmade cum sunt fimo, tehnicile de margelit, transferul servetelelor pe diferite suprafete si altele, sunt universal valabile in toata lumea si au din ce in ce mai mare success. Nu trebuie sa uitam insa ca handmade-ul isi are punctul de plecare in artizanatul si in folclorul fiecarui stat. Din acest motiv, incepand de astazi vom pregati o serie noua de articole care sa prezinte si alte fete ale handmade-ului prin lume.

Incepem cu celebrele cristaluri si papusi din Cehia, pe care le gasesti in toate formele si culorile, prezentate in piata de Craciun din zona istorica a orasului dar si in multe magazine cu suveniruri  din oras. Piata de Craciun din Praga se deschide pe 22 Noiembrie si artizanii si casutele cu mancare raman pe pozitii pana spre mijlocul lunii Ianuarie.

Cele mai reprezentative produse pentru artizanatul ceh sunt figurinele de cristal si marionetele. Nu este surprinzator faptul ca cehii au dus sticlaria si a portelanurile la rang de arta ci mai degraba faptul ca au reusit sa transforme ceva traditional, cu un public restrans, cum sunt papusile pentru teatru, intr-un suvenir dorit in Cehia.

Istoria papusilor cehe incepe prin secolul 18 si tehnica de realizare a acestora nu a suferit foarte multe modificari de atunci (doar personajele reprezentate s-au schimbat). Papusile sunt sculpate in lemn si anumite elemente sunt realizate din ghips, iar hainele sunt realizate cu mare migala. Pe rafturile magazinelor de suveniruri gasesti marionete reprezentand vedete de cinema, actori celebri, muzicieni sau pur si simplu personaje haioase din legendele cehe.

De aici deriva si priceperea cehilor in arta jucariilor de lemn, care de asemenea sunt des intalnire in Piata de Craciun din Praga.

Pentru acelea dintre voi care iubesc margelitul, Praga este un loc foarte bun unde iti poti gasi margele de toate formele si culorile, la preturi bune. Cea mai des-intalnita piatra este granatul, care este si piatra oficiala a Republicii Cehe.

Detalii suplimentare gasiti si aici.

Articole pe aceeasi tema...

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

Comentarii

  1. blabla says:

    wow! cate surse de inspiratie pot fi, interesante targurile acestea, macar de ar fi si la noi mai multe, mai diverse cu mai mult decat doar cateva exponate ori variatii pe aceeasi tema. avem un folclor bogat si e pacat sa se piarda.

home | top