Tutorial FIMO – bastonase cu model frunzulite
Adaugat de ILoveHandmade.ro ® in 16/05/2012
Despre pasta polimerica – fimo si despre diferite tehnici de lucru a acestui material am mai povestit si cu alte ocazii. Astazi a venit momentul sa aprofundam tehnica skinner-blend si a crearii de bastonase cu model de frunzulite.
Ca materiale necesare, aveti nevoie de 3-4 nuante de pasta polimerica (puteti folosi FIMO sau CERNIT). Pentru a le da un aspect usor tomnatic, am ales doua nuante de verde si una de galben, iar pentru vinisoarele frunzelor o nuanta de maro ar fi potrivita. De asemenea, vor fi utile o masina de facut paste si un cutter.In prima faza, se doreste obtinerea unei fasii de pasta polimerica care sa aiba culorile alese (verde + galben) in degrade. Aceasta se obtine folosind tehnica skinner-blend. In caz ca nu sunteti familiari cu aceasta tehnica, va puteti lamuri din filmuletul acesta: http://www.youtube.com/watch?v=PVNP6d5eNH4
Am creat doua astfel de fasii pe care ulterior le-am lipit intre ele, pentru a avea trei nuante consecutive in degrade, cum se poate vedea si in poze.
Dupa ce se taie marginile neuniforme cu un cutter, se ruleaza fasia obtinuta incepand cu partea galbena, astfel incat in final se va obtine un tub cu galben in interior si din ce in ce mai verde spre exterior.
Se uniformizeaza tubul, presandu-l intre maini fara insa a-l deforma si se taie capetele in exces. Se vor realiza trei taieturi transversale. Practic, tubul va fi taiat in 4 parti, pe lungime. Intai se poate taia in doua jumatati, iar apoi fiecare jumatate va fi sectionata inca o data. Rezultatul ar trebui sa fie ca in imagini. Nu va faceti probleme daca observati imperfectiuni, spatii urate sau cute inestetice, acestea se vor uniformiza ulterior.
Intre cele patru parti se vor pune trei fasii de pasta modelatoare care vor reprezenta vinisoarele frunzei (in cazul meu, pasta de culoare maro). Apoi, se lipesc partile astfel incat sa reformeze tubul, asa cum era inainte de a fi taiat.
Se modeleaza tubul intre maini pentru a-i readuce forma initiala. Vom incerca din nou sa taiem tubul transversal pe jumatate, astfel incat diametrul taieturii sa pice cumva oblic fata de liniile maronii ale vinisoarelor. Pe taietura nou formata vom aplica din nou o fasie de pasta maro.
Optional se pot pune doua fasii, una pe o bucata de tub si alta pe cealalta, iar la mijloc, jumatate de fasie verde. Va da impresia ca frunzulita are mijlocul mai gros si mai “viu”.
In final, se unesc cele doua jumatati ale tubului, dar nu in aceeasi pozitie cum era initial, ci cu vinisoarele inversate, astfel incat acestea sa formeze niste mici “V”-uri.
Se mai lucreaza putin asupra tubului pentru a-l aduce la forma dorita, presandu-l sau dandu-i o forma alungita specifica frunzelor. Produsul final este un tub “cane” din care se pot taia “feliute” de frunzulite, folosite pentru realizarea bijuteriilor sau a altor ornamente. Pentru exemplificare, va arat un model de cercei pe care i-am ornat cu feliute de frunze.
Articol realizat de Monica Gurmazescu
Articole pe aceeasi tema...
Complex, dar…atat de frumos! Eu nu lucrez cu fimo, desi uneori m-ar tenta, pt ca vad creatii superbe lucrate din acest material! Felicitari, Monica!
Imi place mult ideea si apreciez grija pentru detalii
, la prezentare cred totusi ca ar fi mai bine sa pui un fond contrastant intr-o singura culoare ca sa se distinga bine cerceii;-)
Succes in continuare!
foarte fain tutorialul! felicitari!
buna!..nu stiti cumva daca se gaseste pasta fimo si in piatra neamt??